Att leva på Västra Eriksberg

Eriksberg erbjuder rika möjligheter till uteliv och upplevelser. Från grillfest i Färjenäsparken till kajpromenader och solnedgång på torrdockans lågbryggor.

Under ett antal år kommer Västra Eriksberg att växa fram och planeringen för att minimera störningarna för de boende är minutiös. Trots detta så kommer området delvis att vara en byggarbetsplats under lång tid. För er som är nyfiken på utbyggnadsordningen kika här.

För att minska störningarna och skapa en så bra boendemiljö som möjligt under utbyggnadstiden så färdigställs gator, torg och parker innan bostäderna. Besök därför Färjenäsparken, Kajpromenaden och de färdigbyggda områdena i Eriksberg när du redan nu vill uppleva fördelarna med att bo i området.

 

Parker och grönområden

Västra Eriksberg har flera parker och grönområden. Från den stora Färjenäsparken, med sina promenadvägar och utsiktsplatser, till de små miniparkerna Pölsebobacken och Vassparken.

Älvpromenaden är även en vacker och behaglig promenad som tar dig längs vattnet från Färjenäsparken till Frihamnen. På vägen hittar du många fina skulpturer, sköna sittplatser och små serveringar.

Runt om i området finns också vackra torgbildningar, mötesplatser och offentliga rum. Du kommer säkert att hitta dina egna favoritplatser och sollägen.

 

Båtplatser i torrdockan

I den stora torrdockan, som under dygnets mörka del är konstnärligt ljussatt, finns ett antal båtplatser längs den östra sidan. Dessa är i första hand avsedda för er som bor i området. De förvaltas och hyrs ut av GREFAB, kontaktuppgifter hittar du här.

De nybyggda lågbryggorna erbjuder fina möjligheter att njuta av kajlivet även för andra än båtfolket.

 

Livet på kajerna

Kajstråken på Norra Älvstranden är en stor tillgång för alla som bor och vistas här. Framförallt de 400 meter långa och sju respektive tio meter breda kajerna vid dockan inbjuder till många olika aktiviteter. Här kan båtfolket blandas med flanörer, cyklister och inlinesåkare. De trappstegsformade bryggdelarna i Dockans inre del erbjuder fina solplatser för en fika eller picknick med hela familjen.

Du upptäcker snart charmen med kajerna om du inte redan har gjort det. Här upplever du livet i hamnen, möter människor, tar en joggingtur eller äter en bit mat på någon servering. Här lägger du till efter en dag på sjön samtidigt som bockkrans- belysningen tänds eller tar en skön kvälls- promenad med hunden.

 

Parkering och bilpooler

Parkering för boende sker, med några få undantag, i respektive fastighets garage som handhas av respektive bostadsrättsförening eller hyresvärd. Korttids- och angöringsparkering finns som gatuplatser i området.

I närområdet finns ett par bilpooler samt möjlighet att hyra bil. Detta i kombination med områdets utmärkta kommunikationer, med flera busslinjer varav en stombuss samt Älvsnabbens färjeförbindelse, gör det fullt möjligt att leva utan egen bil i Västra Eriksberg.

 

Skolor och barnomsorg

I området finns en nybyggd skola i kanten av Färjenäsparken uppe på Platån. Skolan byggs successivt ut från förskola till låg-, mellan- och högstadium. Kontakta Lundby stadsdelsnämnd för detaljerad information, kontaktuppgifterna finns här.

Bräckeskolan norr om Krokängsparken liksom Herrgårdsskolan i Sannegårdshamnen erbjuder förskola och grundskola upp till årskurs 9.

I närområdet finns också en gymnasieskola, Donner i Eriksbergsgården, och på Lindholmen lite längre österut finns ytterligare ett antal gymnasieskolor, varav några med specialinriktning.

 

Annan service

I och omkring Västra Eriksberg finns ett bra utbud av butiker, kaféer och restauranger liksom olika servicefunktioner som tex bankomater, bensin- och återvinningsstationer.

Eriksbergs köpcenter har bank, systembolag, stor livsmedelsbutik och ett antal specialaffärer. Ytterligare en större livsmedelsbutik med några specialaffärer finns även i den inre delen av Sannegårdshamnen.

 

 

3 maj, 2013

  • VEriksberg_214x268_VR
    VEriksberg_214x268_filmpuff